(ВІДЕО) Вбивство агресора не є гріхом

НАЗАД
05 квiтня 2024 16:07

Починаючи з 2014 року у військових формуваннях, зокрема в Державній прикордонній службі, введені посади для військових капеланів. Спочатку це були цивільні працівники, а з 2021 року капелани стали військовослужбовцями.

Служба військового капеланства призначена для забезпечення духовно-релігійних потреб військових та їх конституційного права на свободу світогляду та віросповідання. Капелани надають підтримку особовому складу і їх сім’ям в духовному, моральному, релігійному та етичному аспектах життя, формують у військовослужбовців особистісної стійкості та належного духовного стану.

Загалом капелани діють за чотирма основними напрямками, це – душпастирська опіка, релігійно-просвітницька робота, соціально-доброчинна діяльність та консультаційна з релігійних питань.

Капелани проводять індивідуальні бесіди з захисниками щодо ставлення церкви до самогубства, наркоманії, алкоголізму, важливості підтримання у колективі дружніх стосунків та недопущення конфліктів. Окремо інститут капеланства покликаний й забезпечувати налагодження партнерських взаємовідносин із представниками релігійних, благодійних, волонтерських та громадських організацій з метою підтримання військових та їх близьких.

Душпастирська опіка захисників полягає й у проведенні богослужінь з нагоди великих свят та пам’ятних днів, панахид, цільових заходів з духовної підтримки персоналу, який бере участь у бойових діях, перебуває на відновленні, лікуванні та реабілітації. Капелани надають духовну допомогу й сім’ям, в яких є загиблі або поранені, за потреби проводять релігійні обряди.

Військовий капелан є і за будь-яких обставин має залишатись душпастирем, бо саме це є основою його діяльності й, беззаперечно у цьому проявляється його сила.

У відео коментує Отець Андрій, начальник служби військового капеланства Житомирського прикордонного загону. У прикордонному відомстві панотець з 2017 року, до цього був настоятелем храму Макарія Овруцького. Закінчив Львівську духовну семінарію та Чернівецький національний університет Юрія Федьковича за фахом «Релігієзнавство». У 2022 році став військовим і наразі з Божою поміччю забезпечує душпастирську опіку військовослужбовців та парафіян каплички Покрова Пресвятої Богородиці військової частини.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси